Martti Siirala:"Se, mikä ei tule yhdessä jaetuksi, tulee jonkun kannettavaksi — taakkasiirtymäksi."
Tervetuloa vastaanotolleni yksin, kaksin tai perheenä!
Olen terveydenhoitaja/sairaanhoitaja, kognitiivinen lyhytterapeutti ja pari- ja perhepsykoterapeuttiopiskelija.
Yritykseni toimialaan kuuluu hoidollinen, terapeuttinen keskusteluapu ja koulutusvaiheen psykoterapia yhdistettynä terveydenhoitajan/sairaanhoitajan osaamiseen. Terveydenhoitajana erityisesti ennaltaehkäisevä mielenterveystyö ja elämäntapamuutokset ovat vahvaa ydinosaamistani. Yhteistyön pituus ja käyntien määrä ja tiheys sovitaan asiakkaiden toiveiden ja tarpeiden mukaan, kesto voi vaihdella yhdestä tai muutamasta tapaamisesta useisiin vuosiin. Tyypillinen yksilöasiakkaani käy ensin intensiivisemmän jakson (noin 5-25 kertaa viikon tai kahden välein) ja sen jälkeen jatkaa harvemmin.
Paha olo, tyhjyyden tunne, ahdistus, stressi ja paineet, kohtuuttomat kokemukset, lapsuuden painolastit, parisuhdeongelmat, uskottomuus, erot, elämäntapamuutokset – nämä teemat kuuluvat päivittäiseen työhöni. Yhteydenottoon riittää, että sinulla/teillä on tarve keskustella ja tapaamisen myötä sovimme menetelmistä ja tavoitteista yhdessä. Yleisenä tavoitteena hoidolle on, että asiakkaan hyvinvointi ja terveys paranevat ja itseymmärrys lisääntyy.
Täältä voit lukea asiakkaideni ajatuksia palveluistani.
Kognitiivinen lyhytterapia
Kognitiivisen terapian perusajatus on, että ajatukset, tunteet, käyttäytyminen ja kehon tuntemukset liittyvät toisiinsa. Terapiassa käsitellään ongelmia tai oireita ylläpitäviä haitallisia ajattelutapoja ja niiden vaikutusta tunteisiin ja käyttäytymiseen. Tavoitteena on oppia uusia mielen taitoja, lisätä mielen joustavuutta ja helpottaa psyykkisiä oireita. Nykyisin kognitiiviseen terapiaan sisältyy myös ns. kolmannen aallon menetelmiä kuten hyväksymis- ja omistautumisterapia, mindfulness ja skeematerapia. Työskentely on aktiivista ja käytännönläheistä. Työmenetelminä voivat keskustelun lisäksi olla esimerkiksi mielikuvapohjaiset harjoitukset ja tapaamisten välillä tehtävät tehtävät, joista sovitaan asiakkaan toiveiden mukaan. Tapaamisilla voimme käsitellä esimerkiksi näitä teemoja: ahdistus ja muut vaikeat tunteet ja ajatukset, itsetuntemus, arvot ja elämänsuunta, riippuvuudet, unettomuus, itsekriittisyys, ruoka- ja kehosuhde.
Kognitiivisella suuntauksella on vahva ja pitkä tieteellinen perusta ja sen tuloksellisuudesta on runsaasti tutkimusnäyttöä.
Voimavarakeskeinen pari- ja perhepsykoterapia
Psykoterapia on tutkitusti vaikuttava hoitomuoto erilaisissa elämän kriiseissä, mielenterveysongelmissa tai muissa hankalissa tilanteissa, joissa tarvitaan muutosta tai tukea. Erilaisia psykoterapiasuuntauksia on olemassa kymmeniä. Itse opiskelen voimavarakeskeistä pari- ja perhepsykoterapiaa, jossa painottuvat dialogiset ja ratkaisukeskeiset työskentelytavat. Tapaamisilla pyritään keskittymään pariskunnan tai perheenjäsenten vahvuuksiin ja voimavaroihin. Keskiössä on parisuhteen keskinäisen ymmärryksen lisääminen sekä myönteisen vuorovaikutuksen edistäminen ja voimavarojen vahvistaminen.
Pariterapialla voidaan hoitaa pariskunnan toisen jäsenen mielenterveysongelmaa tai pohtia parisuhteeseen liittyviä kysymyksiä ja haasteita, esimerkiksi puhumattomuutta tai uskottomuutta. Myös eroa pohtivat tai eroon päätyneet parit voivat tulla pariterapiaan.
Perheterapiassa voidaan hoitaa yksittäisen perheenjäsenen mielenterveysongelmaa, perheen jumiutunutta vuorovaikutusta tai tukea perhettä kriisissä. Erilaiset kokoonpanot ja niiden vaihtelu tarpeen mukaan on tyypillistä perheterapialle, perheen kaikki jäsenet voivat olla myös aikuisia.
Pari- ja perhepsykoterapiaa voi hyödyntää itsenäisenä psykoterapiamuotona tai yksilöpsykoterapian rinnalla.
Mieli on kuin majatalo
Saapumisia ja lähtöjä on runsaasti joka päivä: onni, masennus, kataluus ilmentyvät tietoisuudessa kuin yllätysvieraat.
Toivota tervetulleeksi, vaihda kuulumiset, vilkuta hyvästiksi, vaikka ovellesi saapuisi joukko suruja, jotka julmasti pyyhkäisevät huonekalut talostasi.
Kohtele kuitenkin vierailijaa kunnioittavasti. Hän voi kirkastaa sinulle jonkin aivan uuden ilon.
Synkkä ajatus, häpeä, pahansuopuus; tervehdi heitä kaikkia ovella myötämielisesti ja kutsu heidät sisään.
Kohtaa tulijat kiitollisena, sillä heidät on lähetetty jostakin tuolta puolen Sinulle oppaiksi.
-Rumi-
(suom. Marjut Forsell ja Juhani Laakso)